Subcontinentul Indian


Subcontinentul Indian include mai multe țări: India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Buthan. Trei sferturi din suprafața acestei fâșii sunt ocupate de India. Pe continent se mai află și Pakistan, Bangladesh, Nepal și Buthan, dar mai sunt și două insule în partea de Sud, Sri Lanka și Maldive.

În zona de nord se află munți înalți, între care și Himalaya. Partea de Sud este un platou întins numit Deccan.

Cel mai lung râu izvorăște din Himalaya, străbate Pakistanul și numește Indus (2897 km). Râurile Brahmaputra și Gange  se întâlnesc în Bangladesh și se varsă în golful Bengal, formând cea mai mare deltă din lume.

Știați că aici se află cel mai ploios loc de pe pământ?

Exact! Acesta poartă numele de Cherrapunji și este situat în nordul Bangladeshului. Plouă cel mai mult în lunile iunie- octombrie datorită musonului cald ce bate dintre mare.

Musonul, în schimb, nu prea are efecte în partea de Nord-Vest, unde este uscat. Aici se află deșertul Thor, la granița dintre Pakistan și India. În această zonă nici nu găsim prea multe plante, cu excepția teritoriilor acoperite de pășuni din zonele muntoase. În pădurile tropicale cresc copaci valoroși precum: lemnul de trandafir, tecul, arborele de fier sau bambusul.

Fauna este una bogată datorită climei li vegetației. Elefanții sălbatici trăiesc în păduri, însă mai mulți au fost dresați pentru tracțiune. Speciile amenințate din cauza distrugerii habitatului și a vânatului excesiv sunt tigrii, leii, gheparzii, iar altele cum ar fi rinocerul cu un corn aproape au dispărut de tot.

Dintre animalele răspândite în toată regiunea amintim mangustele, bivolul și mistrețul sălbatic. Cea mai răspândită reptilă este șarpele cobra.

Știați că există o pasăre care poate imita limbajul uman? Curios, nu? Acesta poartă numele de myna și trăiește în Subcontinentul Indian.

Dintre cele mai cunoscute animale ce mai trăiesc în zonele montane din regiune, amintim: urșii bruni și negri, cerbii, leoparzii de zăpadă, capra sălbatică markkor, ovinele și yacii sălbatici.

Populația este în creștere, India având peste 1 miliard de locuitori fiind depășită doar de China.

În topul celor mai populate țări din lume se mai află Pakistanul (pe locul șase) și Bangladesh (pe locul opt).

În India se vorbesc nu mai puțin de 19 limbi cu peste 1600 de dialecte la care se adaugă limbile minorităților. Uau! Nu? Și totuși se înteleg între ei. 😊

Limba oficială în Pakistan este urdu, dar mai puțin de 10% din populație o vorbește ca limbă maternă, fiecare comunitate vorbind limba ei.  În schimb, în Bangladesh 95% din populația țării vorbește limba oficială, bengali.

Religia majoritară în India este hindu (82%), urmată de islam (12%). Aici mai trăiesc și creștini, sikh, buddhiști și jainiști. Islamismul este religia principală în Pakistan, Bangladeh și Maldive.

Stiați că locul de naștere al lui Buddha este în Nepal? Cu toate acestea, principala religie în Nepal nu este buddhismul, ci hinduismul. Mulți nepalezi au combinat cele două religii și sunt practicanți ai ambelor religii.

Buddhismul este practicat și de cei mai mulți locuitori ai Buthanului și de sinhalezii din Sri Lanka. Tamilii practică hinduismul.

Peste 80% din populația regiunii se ocupă de agricultură, majoritatea fiind fermieri. Principala sursă de hrană din India, Bangladesh și Sri Lanka este orezul, iar în Pakistan principala cultură este cea de grâu.Mulți fermieri au un nivel de trai scăzut, aceștia trăind în case construite din nămol și paie.

Indienii cresc probabil cel mai mare număr de bovine din lume, acestea fiind considerate animale sacre, nefiind sacrificate pentru hrană. Locuitorii se mai ocupă și cu pescuitul.

Regiunea dispune de resurse importante de cărbune, fier, aur, minerale și petrol. Textilele și electronicele sunt alte ramuri dezvoltate ale industriei din Mumbai li Delhi.

Principalele orașe e pe Subcontinentul Indian sunt: Mumbai, Calcutta, Delhi, Chennai, Dhaka, Karachi. În Sri Lanka sistemul de educație este unul bun, însă în restul regiunii trăiesc milioane de oameni analfabeți.

Știați că sistemul de cale ferată din India este cel mai mare din Asia? Sau că India este pe locul șapte ca întindere din lume? Știați că unul dintre cele mai iubite sporturi din Pakistan este cricketul? Exact! Sportul acela despre care am citit în „Alice în țara minunilor” este practicat de către copiii pakistanezi de la vârste fragede.

 


Etichete pentru acest articol: