Rechinul şi curiozităţi despre acest peşte


Știai că…….

Primii rechini au apărut în oceanul planetar acum circa 400 de milioane de ani?

Scheletul rechinului este alcătuit din cartilagii în loc de oase?

În apele lumii trăiesc aproximativ 370 de specii de rechini de la câinii de mare, care măsoară puțin peste jumătate de metru, până la rechinul balenă, ce măsoară până la 12 m și poate cântări chiar 14 tone.

Cei mai mulți rechini sunt înotători de viteză.

Rechinul respiră prin branhii, având 5-7 fante branhiale de forma unor deschizături, aflate în spatele capului de o parte și de alta. Apa pătrude prin gură, trece prin branhii unde se prelucrează oxigenul și apoi iese prin aceste deschizături.

Corpul unui rechin este foarte aspru, chiar dur, fiind acoperit de solzi dințați. În timpurile de demult, pescarii foloseau pielea de rechin pentru a freca punțile corăbiilor.

Multe specii de rechini au de la 5 până la 15 rânduri de dinţi dar pot pierde zilnic din ei crescându-le alţii, astfel că ajung să aibă pe tot parcursul vieţii peste 3000 de dinţi.

Majoritatea rechinilor sunt înfricoșători și feroce, însă cei mai mari sunt și cei mai inofensivi. Rechinul balenă este cel mai mare pește al planetei, cu o gură imensă.

Pisicile și vulpile de mare sunt rude cu rechinii, însă au o formă a corpului diferită. Acestea au corpurile plate. Acestea trăiesc pe fundul mării și se hrănesc cu moluște și cu alte animale pe care le zdrobesc cu dinții. Unele au țepi otrăvitori.

Cel mai periculos dintre rechini este marele alb. El vânează animale mari, precum delfinii, lupii de mare sau alți rechini.

Rechinul batoză poate ajunge până la lungimea de 6 metri. Acesta își amețește peștii pe care îi vânează, folosindu-se de coada lungă.

Rechinul balenă este aproape inofensiv, acesta hrănindu-se doar cu plancton și cu pești mici.

Rechinul cap de ciocan poate crește până la 6 metri lungime. Are capul turtit asemănător cu capătul unui ciocan.

Rechinul tigru sau mâncătorul de oameni este, după cum îl recomandă și numele, un animal extrem de periculos și pentru oameni. Acesta poate ajunge și la 7 metri lungime.

Rechinul este peste, cu inmultire ovovivipara -ovo adica pune oua, vivi- adica naste pui vii. Ouale eclozeaza in interiorul femelei,pui cresc inauntru hranindu-se cu fratiorii mai putin rezistenti. Din puii care eclozeaza in interior, doar cativa, daca nu doar unul, reusesc sa traiasca pana la nastere


Etichete pentru acest articol: