Mamiferele – Curiozităţi


Știați că…

Primele mamifere au apărut pe Pământ în urmă cu 200 de milioane de ani, fiind niște ființe mici, insectivore?

După dispariția dinozaurilor, adică acum aproximativ 65 de milioane de ani, acestea au început să descopere alte condiții de viață și de alimentație. Ele și-au schimbat în timp înfățișarea, trecând prin mai multe etape de evoluție și au căpătat dimensiuni mai mari.

Astăzi pe Pământ trăiesc aproximativ 4200 de specii diferite de mamifere și pot fi întâlnite în aproape orice habitat: în mări, în râuri, în copaci, în câmpii, în vârfuri de munte, în aer, în deșert și chiar la poli.

Sursa foto: animalbox.ru


Știați că…

Ornitorincul are o particularitate atipică pentru un mamifer? Acesta se înmulțește prin ouă, însă îşi hrăneşte puii cu lapte.

Femelele ornitorinc au, în fiecare picior posterior, câte un ac ce conține suficientă otravă cât să ucidă un câine.  O situație hilară referitoare la acest animal arhaic a fost atunci când cercetătorii europeni au văzut pentru prima oară un ornitorinc. Acest animal le-a creat senzația că un bot de rață și o coadă de castor au fost atașate altui animal. Ciocul ornitorincului este moale, nu are dinți și este foarte sensibil.

Sursa foto: photos1.blogger.com/


Știați că…

Toate animalele care au câte o singură copită la fiecare picior fac parte din familia cabalinelor?

Caii sălbatici trăiesc în grupuri de aproximativ 10- 20 de exemplare. Aceștia au început să fie domesticiți de către om, în urmă cu aproximativ 6 milenii. În scurt timp caii domestici i-au depășit numeric pe cei sălbatici, aceștia din urmă fiind din ce în ce mai rari.

Caii au fost crescuți în special pentru puterea lor de tracțiune, însă unele exemplare din anumite rase sunt incluse în ceremonii, evenimente, vânătoare, echitație. Cel mai folosit în cursele de cai este calul din rasa pur sânge arab.

Tot din familia cabalinelor face parte și zebra, ce trăiește sălbatică în Africa, în special pe pajiști și păduri deschise.

Singura rasă de cal sălbatic ce mai trăiește astăzi și poate fi întâlnit la grădina zoologică este Calul Przewalski, originar din Mongolia.

Sursa foto: theanimalw.com


Etichete pentru acest articol: