Malaezia


Situată în Asia de Sud – Est, Malaezia este alcătuită din partea peninsulară și insula Borneo, aflate la o distanță de 650 km una de cealaltă. Clima este caldă, umedă și ploioasă, propice pentru terenuri mlăștinoase, păduri tropicale și plaje. Cel mai înalt vârf din Asia de Sud- Est este Kinabalu (4100m).

Peste jumătate din populația acestei țări este malaeziană, o treime este chineză, iar restul sunt originari din India, Sri Lanka, Sarawak, Sabah, etc.

Ştiaţi că…

  • Malaysia este cel mai mare producator de cauciuc din lume?
  • Turnurile Petronas au fost ce-a mai mare constructie din lume intre 1998 si 2004, având fiecare câte 88 de etaje, din care 78 de etaje deservite de lifturi, și au o înălțime maximă de 452 m; Înălţimea lor a fost depăşită de Burj Khalifa – un zgârie-nori din Dubai, cea mai înaltă clădire (structură arhitectonică) construită vreodată de om, măsurând 828 m înălțime.

Religia oficială este islamul, dar aproape jumătate din populația țării este de alte religii, intre care budhismul și hinduismul.

În mod tradițional, malaezienii trăiesc la sate (kampongs), iar jumătate din populația țării trăiește în orașe. În capitala Kuala Lumpur sunt concetrate multe clăriri moderne și mulți zgârie-nori.

Industria este în plină dezvoltare, fiind un mare producător de piese pentru sectorul electronicelor, de textile, ciment, automobile, curele. De asemenea, Malaezia este un mare producător de ulei de palmier și deține depozite importante de minerale. Cea mai importantă cultură este cea de orez, solul fiind fertil, propice acestei culturi. În continuă dezvoltare este și turismul.

Strămoșii malaezienilor au venit din China în anul 2000 Î.Hr. Înainte de anul 1800 zona a fost ocupată de danezi, arabi și portughezi, până când Anglia a oprit ocupația. Poporul malaezian a început să-și câștige independența atunci, iar Malaezia de astăzi este formată în 1963.

Muncile tradiționale se bazează pe textile, în nordul peninsulei Malaezia este popular țesutul baticelor.

Populația Malaeziei numără aproximativ 24 millioane de locuitori. Moneda oficială este ringgitul sau dolarul malaezian iar capitala țării este Kuala Lumpur.


Etichete pentru acest articol: