Hovercraft-ul şi cum a traversat Cockerell în 1959 distanţa dintre Calais şi Dover


Hovercraftul este un mijloc de transport care circulă pe o pernă de aer care reduce rezistența apei. Este singurul vehicul care se deplasează atât pe apă cât și pe uscat.

Atunci când o barcă pornește, apa opune rezistență și o incetinește. Mult mai repede ar putea merge dacă ar fi posibil să se deplaseze pe apă și nu prin ea. Hovercraftul rezolvă această problemă.

Datorită faptului că este ridicat pe o pernă de aer, acesta se poate deplasa atât pe apă cât și pe uscat și poate atinge o viteză de 130 km/oră, adică este mult mai rapid decât un vapor.

Un ventilator foarte puternic generează un curent de aer ce menține hovercraftul deasupra apei.

Oamenii au încercat să construiacă vehicule pe pernă de aer încă din secolul al XIX-lea, pe la anul 1877, însă neavând tehnologie avansată, primul hovercraft a apărut cu 82 de ani mai târziu. Mai exact in 1959, sub coordonarea inginerul englez Christopher Cockerell.

Hovercraftul are diferite dimensiuni și diferite întrebuințări. Cele mari transportă pasageri și mașini pe porțiuni mici de apă. Veți întâlni hovercrafturi dacă veți ajunge să traversați Canalul Mânecii. Cele mici, de o persoană, sunt folosite în competiții, iar cele militare transportă trupe și echipamente ale armatei.

Un vehicul înrudit este hidroglisorul. Acesta are sub apă niște aripi formate din lame metalice, care ridică nava pe măsură ce aceasta crește viteza. Hidroglisoarele sunt puse în mișcare cu ajutorul elicelor sau jeturilor de apă.


Etichete pentru acest articol: